Култовият затвор – Алкатрас

Няма начин като се спомене думата затвор, първата асоцияция да ни не е свързана със затвора – Алкатрас. Легендарен, мистичен, свързан с безброй истории и митове за бягство, терор и ужасни сцени, Алкатрас (Alkatraz) днес е бивш затвор, превърнат в една от най-големите забележителности на залива на Сан Франциско. Подобно на замъка Иф, който също стои на отделен остров в морето и се свързва с Граф Монте Кристо, островът на Алкатрас вече повече от век е едно от най-интригуващите места по света. Известен още като Скалата, затворът Алкатрас дълго време се счита за най-страшния и строг в цяла Америка. Островът на Алкатрас е разположен по средата на Санфранцисканския залив в щата Калифорния, като отстои на около 2, 4 км от града. Целият остров се простира на площ от около 8 хектара, като затворът е изграден в най-високата му част. Островът е бил военна база дълго време. След като става икономически неизгодно и нецелесъобразно да се ползва за военна база става затвор. В периода 1907-1934 е военен затвор а след това до 1963-а цивилен затвор. В Алкатраз са държани някой от най-опасните престъпници в Америка през 30-те и 40-те години на 20-ти век. От 1969 острова за няколко години е населен от протестиращи индианци искащи да им се върнат земите на които са живели. Голяма история, голям затвор 🙂

 

Легендарен, мистичен, свързан с безброй истории и митове за бягство, терор и ужасни сцени, Алкатрас (Alkatraz) днес е бивш затвор, превърнат в една от най-големите забележителности на залива на Сан Франциско. Подобно на замъка Иф, който също стои на отделен остров в морето и се свързва с Граф Монте Кристо, островът на Алкатрас вече повече от век е едно от най-интригуващите места по света.
Известен още като Скалата, затворът Алкатрас дълго време се счита за най-страшния и строг в цяла Америка. Островът на Алкатрас е разположен по средата на Санфранцисканския залив в щата Калифорния, като отстои на около 2, 4 км от града. Целият остров се простира на площ от около 8 хектара, като затворът е изграден в най-високата му част.Острова е бил военна база дълго време. След като става икономически неизгодно и нецелесъобразно да се ползва за военна база става затвор. В периода 1907-1934 е военен затвор а след това до 1963-а цивилен затвор. В Алкатраз са държани някой от най-опасните престъпници в Америка през 30-те и 40-те години на 20-ти век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *