Кактусите-трънливите растения с най-нежните цветове

Кактусите са уникални растения, живеят при много трудни условия, оцеляват и в пустинята, защото са живи резервоари на вода и освен всичко друго цъфтят с вълшебно нежни цветове.Много видове кактуси цъфтят през нощта, тъй като се опрашват  насекоми  или дребни животни, главно от нощни пеперуди и прилепи.

Легенда:

Наближавал рожденият ден на нежната и беззащитна роза. Всички цветя и приготвили подаръци – цветни листчета с капчици роса. Само Кактусът не знаел какво да направи. „Розата е толкова прекрасна! – мислел той. – А аз съм толкова неугледен с тия бодли … Не, не е за мен рожденния и ден.“ Но Розата била чувствителна и внимателна и сякаш предугаждайки тъжните мисли на Кактуса, помолила една позната пеперуда да му предаде непременно да дойде на рожденния и ден. Та нали приятелството е по-ценно от всичко. Как се зарадвал Кактусът на поканата!
-Непременно ще дойда – казал той на пеперудата.
Рожденният ден на Розата настъпил. Приемайки подаръците от гостите, тя се усмихвала на всеки нежно и леко тъжно. Последен към Розата пристъпил Кактусът.
-Желая ти от сърце всичко най-хубаво! – казал той. – Но ти си толкова нежна и ранима, затова и усмивката ти е винаги леко печална. Дълго мислих какво да ти подаря … Ето, заповядай … – и той и поднесъл трънена дрешка.
-Благодаря ти, скъпи приятелю! – отвърнала Розата. – Наистина много ми трябваше такава дреха. Но ти си прекалено скромен, премълча, че също имаш рожден ден. Но аз не съм забравила. Приеми и ти подарък от мен!
И Розата му подала ароматна бяла пъпка.
Оттогава Розата носи бодлива дрешка, а Кактусът цъфти на рожденния си ден. (prit4ite.blogspot.com)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *