Златният нюанс на света

Половината от цялата наличност на злато в света се намира в Индия под формата на накити и бижута.

Не всичко, което блести е злато. Минералът пирит често изиграва лоша шега на златотърсачите-любители. Той измамно много прилича на злато.Сходството между златото и минерала пирит е станало причина пиритът да бъде наречен „златото на глупака”. Разликата между златото и пирита се установява при силен удар с остър предмет. Пиритът ще се надроби, а по златото ще остане дълбока следа от острието.

Петер Карл Фаберже е един от най-прочутите ювелири на всички времена, известен със своите Яйца на Фаберже .Фаберже успява да изработи 50 яйца, от които 42 са запазени и до днес, а 8 безследно изчезнали.

Ел Дорадо ( El Dorado, буквално: „златният човек“) е легенда за едно ненамерено и до наши дни място, наричано „Златния град“ за което се смятало, че се намира близо до езерото Гуатавита на 50 км източно от столицата на Колумбия,Богота.

Първият документиран случай на находка на злато в САЩ е от Северна Каролина. През 1799 г. гражданинът Конрад Рийд намерил осемкилограмова буца злато във фермата на баща си. Използвали я да подпират врати в продължение на три години, преди местен бижутер да им обясни, че това нещо е скъпо.

Съществуват прозорци със специално златно покритие. То отразява слънчевата светлина през лятото, а през зимата помага за задържането на топлината.